Ik begeleid u bij uw eerste stappen op weg naar Santiago de Compostela en dit in kleine groepen van maximum negen deelnemers. Daarbij wandelen we langs het pad dat ook de pelgrims wandelden en houden we rekening met de mogelijkheden van elke afzonderlijke deelnemer. Op vrijwillige basis kunt u deelnemen aan het digitale detox programma en dit om afstand te nemen van de digitale wereld. Vooral ten behoeve van de veiligheid, ontvangt u een simpele mobiele telefoon. Met deze telefoon kunt u enkel bellen en een sms-bericht sturen. Ideaal voor het beleven van een ‘wandelretraite’.

j

Reisdata 2019

 

 • 21/05-03/06/19
 • 28/05-03/06/19 (light versie vanaf Sarria)
 • 24/09-07/10/19
 • 01/10-07/10/19 (light versie vanaf Sarria)

U overnacht in de Romeinse stad Astorga waar het sensationele Gaudí-gebouw “Palacio Episcopal” ons begroet. Astorga is beroemd om zijn chocolade en mantecadas (soort cake). U bezoekt de kathedraal waar u uw eerste stempel in uw pelgrimspaspoort  zult krijgen.

Dag 1: Astorga – Rabanal (20,6 km) Voor Camino Frances light scroll naar dag 8

Op deze dag wandelt u langs Maragato villlages (de bewoners worden verondersteld de laatste Moorse inwoners van Spanje te zijn). U verblijft na de wandeling in het authentieke en gastvrije dorp Rabanal gelegen in een prachtig berglandschap. Wanneer u dat wenst, kunt u een pelgrimszegen ontvangen van de de monniken in een Romaanse kerk uit de twaalfde eeuw. Of u maakt een rustige avondwandeling door het dorp.

Dag 2: Rabanal – El Acebo (16,5 km)

Op dag twee wandelt u naar het hoogste punt van onze tocht: Cruz de Ferro (1504 m). Dit kruis is het symbool geworden van de pelgrimweg St. Jacobs. Neem eerst de tijd om u te bezinnen over het doel van uw reis voordat u uw steen of een ander teken van liefde aan de grote stapel toevoegt. Die stapel getuigt van onze collectieve terugkeer. Mensen mogen hier de tijd voor nemen. U overnacht in een typisch bergdorp in El Acebo. Aldaar is ook een infinity zwembad (vergeet uw badpak niet). U verblijft overigens in de prachtige Bierzo streek met zijn beschutte microklimaat en wijngaarden.

Dag 3: El Acebo – Cacabelos* (15,6 km)

*als gevolg van een gevaarlijke weg nemen we vervoer van Ponferrada naar Cacabelos

U steekt de middeleeuwse brug van Molinaseca over. Dan is er de mogelijkheid om het “Castillo de los Templarios” of Tempelier kasteel in de stad van Ponferrada te bezoeken en ook op die manier te genieten van het romantische verleden. U overnacht in het charmante Cacabelos, een belangrijke middeleeuwse pelgrimhalte met een archeologisch- en wijnmuseum.

Dag 4: Cacabelos – Trabadelo (18,7 km)

Vandaag wandelt u naar Villafranca del Bierzo; ook wel omschreven als ‘het kleine Santiago‘. U brengt de nacht door in het bergdorp Trabadelo. Rust goed uit want morgen begint een van de zwaarste tochten.

Dag 5: Trabadelo – Linares (21,7 km)

Een lastige steile klim vandaag die wordt beloond met een prachtig uitzicht. Mocht het u te veel zijn dan kunt u in Las Herrerias ook een paard huren om omhoog te klimmen (niet inbegrepen in de prijs). We naderen nu de regio Galicië en het bergdorp O ‘Cebreiro. Binnenwandelen is net een verhalenboek in stappen: leisstenen huisjes met rieten daken en Keltische muziek op de achtergrond; welkom in Galicië!

Dag 6: Linares – Triacastela (18 km)

U heeft vandaag een rustige dag, u wandelt naar het dorp Triacastela. Voornamelijk bergafwaarts wandelt u door verschillende dorpen. Welke kant u ook op kijkt; een prachtig uitzicht. De vroege ochtendnevel kan de meest verbazingwekkende ‘drijvende’ eilanden te voorschijntoveren. Dit dorp was vroeger een belangrijke stop voor middeleeuwse pelgrims die de berg afdaalden.

Dag 7: Triacastela – Sarria (21,3 km)

U overnacht in de plaats Sarria. Er is ook de mogelijkheid om een van de oudste en grootste benedictijnenklooster in Spanje met de naam ‘Samos’ te bezoeken (vervoer daarnaar toe niet inbegrepen). Sarria met zijn Keltische oorsprong was een belangrijk middeleeuws centrum voor pelgrims vandaar de vele kloosters, kapellen en kerken.

Dag 8: Sarria – Portomarin (22,1 km) Start Camino Frances light

Start Camino Frances light
Van Sarria naar Portomarin wandelt u op mooie bospaden. Dit deel van de route is de mijlpaal voor de nog resterende 100 km tot de aankomst in Santiago de Compostela. Portomarin bevindt zich aan de de rivier de Miño. Eigenlijk is dit het nieuwe Portomarin. Het oude Portomarin is sinds 1963 verzonken in het water van de rivier de Miño door de bouw van de Belaresdam. Het oude Portomarin was tijdens de Middeleeuwen een erg belangrijk onderdeel van de Camino. Er was een grote brug en een ziekenhuis. Nu ligt alles dus onder water. In het najaar wordt de oude stad weer zichtbaar in verband met de daling van het water van de rivier. In verband met de bouw van de dam is de grote kerk – gebouwd in de 12e eeuw door de ridders van de Orde van San Juan van Jeruzalem – uit elkaar gehaald en steen voor steen opnieuw opgebouwd op de plaats waar hij nu staat in het nieuwe Portomarin.

Dag 9: Portomarin – San Xulian (28,2 km)

Dit deel van de weg kruist de Ligonde bergketen. Dit was een middeleeuwse stop waar Karel de Grote nog verbleven heeft. De wandeling begint vandaag klimmend richting Mt. San Antonio. U wandelt dan verder door een bos van pijnbomen en langs weiden. Er zijn onderweg ook interessante kerken te bewonderen. De nacht brengen we door in San Xulian, in een huis dat vroeger deel uitmaakte van een oude molen.

Dag 10: San Xulian – Arzua (25,4 km)

Van San Xulian naar Arzua passeert u de grens tussen de provincies Lugo en La Coruña. U wandelt door Melide ook wel de hoofdstad van de pulpo (inktvis) genoemd.  Hier sluit de Camino aan op de Camino Primitivo. De tocht gaat langs de rivier de Catasol. De eindbestemming van deze dag is Arzua. Onderweg ziet u talrijke eucalyptus- en eikenbomen, zeer traditionele Galicische dorpen met veel boerderijen en talrijke dieren.

Dag 11: Arzua – Pedrouzo (19,8 km)

U wandelt nogmaals tussen de weilanden, eiken- en eucalyptusbomen. Ook passeert u kleine en traditionele dorpen. Het grootste deel van deze wandeling is op onverharde wegen. De wandeling is relatief gemakkelijk omdat die veel vlakke delen kent.  Het is daarom een goede manier om u voor te bereiden op het grote moment waarop u Santiago de Compostela bereikt!

Dag 12: Pedrouzo – Santiago de Compostela (19,8 km)

Vandaag de laatste kilometers voordat u bij uw eindbestemming aankomt: het Plaza del Obradoiro in Santiago de Compostela. Alle vorige weilanden, schapen, koeien, schaduwen, modder, gesprekken, zelfkennis, mystiek, godsdienst, wijn, blaren, stenen, bandages, laarzen, steile heuvels, offers en inspanningen zullen vervagen wanneer we het Plaza oplopen. Bij de Monte do Gozo kunt u voor het eerst de stad Santiago de Compostela aanschouwen en een glimp van de kathedraal zien. Last but not least bereikt u de ‘Plaza del Obradoiro’. Hier sluit u uw Camino af die is namelijk pas officieel als u het beeld van de apostel Santigo hebt aangeraakt/omhelst. Ook is er het ritueel van de Botafumeiro, het door de kerk zwaaien van het reuzegrote wierookvat. Voldaan met in ons bezit onze Compostela, sluiten we de avond af met een laatste gemeenschappelijke maaltijd en u overnacht in een prachtig verbouwd klooster tegenover de kathedraal van Santiago de Compostela.

 

 

¡Buen Camino!

Wat is inbegrepen?

N

vervoer van 1 stuk bagage tijdens de wandeling

N

pelgrims kit (pelgrimspaspoort, St. Jacobsschelp, paklijst)

N

accommodatie (kleinschalig, zo vaak mogelijk op basis van 2 persoonskamer, single op aanvraag mits supplement)

N

maaltijden: ontbijt en lunch

N

deskundige begeleiding, elke avond is er een briefing bij het avondmaal

N

bij aankomst een compostela/oorkonde en of afstandsbewijs

N

tips om digitale detox toe te passen in uw dagelijks leven

N

Maar vooral een unieke en fantastische ervaring die u nooit meer zult vergeten!

De groepen bestaan uit maximum 9 personen, u kan socializen zo veel of zo weinig als wenst, sommige mensen vinden het fijn om in groep te wandelen, anderen doen het liever alleen. Het is uw keuze : want het is uw Camino!

Aantal overnachtingen: 13 nachten/6 nachten (light)
Aantal km dat gewandeld wordt: 247.7 km/114.2 km

Prijs: 1.430 EUR/750 EUR

Andere reisdata:

 • 21/05 aankomst Astorga-03/06/19 vertrek Santiago, op die dag kan er rechtstreeks naar Bru/Ams gevlogen worden met Vueling
 • 28/05 aankomst Sarria-03/06/19 vertrek Santiago
 • 24/09 aankomst Astorga-07/10/19 vertrek Santiago, op die dag kan er rechtstreeks naar Bru/Ams gevlogen worden met Vueling
 • 01/10 aankomst Sarria-07/10/19 vertrek Santiago

Fitness niveau:
Men kan deelnemen zonder specifieke fysieke voorbereiding, toch raden we aan om enige conditie op te bouwen door regelmatig te gaan wandelen of joggen. Ook fietsen en zwemmen zijn een geschikte training.

Exclusief in deze reis: Vluchten, aarzel niet om alle reis-gerelateerde informatie bij mij op te vragen. Ik help u graag hierbij verder en probeer ook met de andere deelnemers af te stemmen om samen af te reizen. Reisverzekering is voor eigen rekening.

Hoe het beste te reizen naar Astorga/Sarria in Spanje:
Vanaf de luchthaven van Madrid (wordt aangevlogen door verschillende budget luchtvaartmaatschappijen), is er een directe verbinding met Alsa busmaatschappij  naar de stad Astorga en dit in 5 u. Reist u liever per trein? vanuit Madrid, Chamartin, duurt het ongeveer 2h52 min vooraleer Astorga te bereiken. Sarria is te bereiken met de trein vanuit Madrid, Chamartin. Reistijd ongeveer 5 tot 6 uur Renfe

“To arrive in Santiago like a young person, begin the Camino like an old man.”

Ontdek ook onze 3 andere pelgrimstochten:

Camino Primitivo

“The Camino less travelled.”

 • Conditieniveau:
 • Km per dag: 14 tot 30
 • Fysieke uitdaging
 • Dichtbij de natuur
 • Asturisch gebergte
 • Ideaal voor wie van eenzaamheid houdt

Camino Portugues

“A time to be ourselves without pressure.”

 • Conditieniveau:
 • Km per dag: 12 tot 25
 • Porto en mooie stranden
 • Middeleeuwse dorpjes
 • Makkelijke en groene route
 • Ideaal voor wie het rustig aan wil doen

Camino Spiritual

“A beautiful place to lose yourself and find yourself.”

 • Conditieniveau:
 • Km per dag: 22 tot 28
 • Rustig en weinig belopen pad
 • Watermolens, graanhuisjes en vissersdorpjes
 • Boottocht, dolfijnen spotten
 • Groene heuvels van Galicië

Nog niet overtuigd?

 

Kom gerust langs op dinsdag 8 januari om een stukje Santiago taart te eten en kennis te maken met onze tochten! Enkel tijd in het weekend? We stappen op zondag  17 februari een stukje van de pelgrimsroute 'Via Scaldea'. Vertrek aan de St Jacobskerk in Gent. E-mail voor registratie en meer informatie op elvira@go-camino.com

 

Dinsdag 8 januari

Afspraak om 19.30u

Locatie: Natuur- en Milieucentrum
De Bourgoyen (in de cafetaria)
Driepikkelstraat 32
9000 Gent

Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen - Cafetaria

Driepikkelstraat 32 te 9000 Gent

Donderdag 23 februari
of Donderdag 9 maart
om 19.30u

Opgelet: graag aanmelden op: elvira@go-camino.com met vermelding van je naam de datum van je keuze.
Je kan ook aanmelden via het formulier hieronder.

Met de bus: Op loopafstand van het bezoekerscentrum is er een halte van de bus 3. Deze stopt op de Brugsesteenweg ter hoogte van de Driepikkelstraat (halte Jutestraat).

Met de auto: Vanuit Gent neem je de Rooigemlaan richting Mariakerke en sla je linksaf de Brugsesteenweg in. Aan de tweede verkeerslichten sla je links de Driepikkelstraat in. Op het einde daarvan vind je een parking. De cafetaria is gelegen naast het bezoekerscentrum.

Begin je reis hier

Wilt u ook graag aan 4 km/u leven?

Stuur gerust een berichtje!

Contact Info

Aarzel niet om me te contacteren,
ik help je graag verder!

Telefoon: +32 485 730 775
E-mail: elvira@go-camino.com

BE0699 867470

All text and images © Copyright Go Camino and Elvira Rog.
The Go Camino logo, "Go Camino", "Digital Detox Camino, "Friese Camino" , "Camino Vino"and "Camino Spiritual" are trademarks and/or service marks and/or registered trademarks of Go Camino and Elvira Rog in the Benelux and/or Spain and/or other countries.

Hou je van wandelen en wil je op de hoogte gehouden worden van wandelweetjes om je Camino te plannen? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief!

Je bent met succes geabonneerd!

Pin It on Pinterest