Traditioneel zeilden Engelse pelgrims of Noord-Europese pelgrims naar de havens van La Coruña of El Ferrol. Deze route kan worden gevolgd tot aan de 12e eeuw toen het de belangrijkste toegangsweg naar Santiago was. De Camino Inglés begint aan de kust, wat betekent dat je de eerste paar dagen wordt beloond met ruig kustlandschap. Dan is de overgang naar het platteland. De Camino Inglés is een stuk minder druk dan andere historische routes zoals de Camino Francés.

Het pad doorheen het landelijke Galicië, geeft u de kans om echt te genieten van deze regio van Spanje, zijn mensen en de cuisine.  De prachtige Romaanse kathedraal in Santiago geeft het einde van uw wandeling aan.

Tijdens de GO CAMINO-wandelingen kun jij de regie loslaten. De wandelingen, overnachting en bagagevervoer zijn steeds voor jou geregeld.

 

j

Reisdata

2022

  • 25/04-02/05/22
  • Individuele tocht met flexibele afreisdatum

Dag 1: Ferrol
Ferrol is een charmante havenstad met een rijke geschiedenis. Het is ook de geboorteplaats van de Spaanse ex-dictator Francisco Franco. Ferrol groeide in de tijd van de Romeinen uit als een vissershaven. Tijdens de 16e eeuw werd de haven van Ferrol gebruikt als een veilige haven voor de Spaanse Armada. Naarmate de stad groeide, werd de stedelijke indeling van de wijken Esteiro en Magdalena sterk beïnvloed door de verlichting. Ferrol heeft een grote marinehaven.

Dag 2: Ferrol – Neda (16,4 km) ↗184m↘174m
U start bij het dok van Curuxeiras dat dateert uit de 9de eeuw. Dit is de centrale haven van Ferrol. Bij de eerste steenmarkering van de pelgrimsroute (km 0) loopt u doorheen het centrum van de stad. U passeert een van de oudste toegangspoorten tot het militaire arsenaal. U loopt langs een 12e-eeuwse klooster San Martin de Xubia. U kunt genieten van het uitzicht op zee en van het strand. Met een beetje gelukt ziet u vissers die naar kokkels aan het zoeken zijn in het water. In Neda, waar u zult overnachten kunnen we de parochiekerk van Santa María bezoeken of door de middeleeuwse straatjes van de stad slenteren.

Dag 3: Neda – Pontedeume (13,3 km) ↗345m↘327m
U kunt de prachtige landelijke gebieden bewonderen met ondermeer traditionele hooibergen. In het dorp Fene kunt u mooie vergezichten zien over de rivier Rio de Ferrol. Rondom Fene zijn de wegen smal en wandelt u door prachtige gehuchten, met interessante en kleurrijke huizen en straten waar de muren bedekt zijn met wijnstokken en bloemen. Onderweg kunt u ook nog veel oude wasplaatsen zien. We wandelen langs de oevers van de Eume-rivier. Oude landweggetjes worden afgewisseld door bospaden. Alvorens de brug te nemen over de Eume rivier naar Pontedeume kunt u genieten van het prachtige strand Playa de Magdalena. In Pontedeume brengen we de nacht door waar we kunnen proeven van de heerlijke Galicische keuken.

Dag 4: Pontedeume – Betanzos (20,2 km) ↗605m↘608m
U begint de dag met een klim, om dan terug te kijken op een prachtig uitzicht over de stad en de Río Eume. U wandelt nu door het platteland van Galicië, inclusief de traditionele hórreo: een graanschuur die werd gebruikt voor het opslaan van maïs.
Net voor u het dorp Miño binnen zult wandelen, steekt u een prachtige oude Romeinse brug over. U komt langs een historische waterfontein, die dateert uit het jaar 1884. Op een paar kilometer van Betanzos wandelt u langs de iglesia de San Martiño de Tiobre, een romantische oude kerk die zeker een bezoek waard is. Betanzos kunt u al zien liggen, in de vallei beneden aan de oevers van de Río de Betanzos. U wandelt door een oude middeleeuwse boog het historische centrum in. Op een van de kleinere pleintjes staat de kerk van Santiago. Ook vind u er talrijke oud herenhuizen, met traditionele Galicische architectuur en smalle straatjes die op en neer lopen over de hoofdheuvel van de oude stad. De San Francisco kerk mag u ook niet vergeten te bezoeken.

Dag 5: Betanzos – Bruma (26 km) ↗743m↘391m*
Deze dag is ietwat zwaarder met steile heuvelklimmen en vele kilometers door het diepe platteland van Galicië naar Hospital de Bruma. De Camino Inglés daalt in hoogte van Limiñón, en begint dan weer te stijgen door prachtige eucalyptusbossen. U wandelt langs de parochiekerk in Leiro. De dag eindigt in een comfortabel pension even van de Camino Inglés af. * Voor mensen die dit te lang zouden vinden, kan er nog altijd een transport geregeld worden (mits supplement).

Dag 6: Bruma- Sigüeiro (24 km)↗280m↘433m
De voorlaatste dag van de Camino Inglés, van Hospital de Bruma tot Sigüeiro is helemaal bergafwaarts, heel ontspannend. Glooiend zonder al te grote hoogteverschillen. Deze eerste km zijn grotendeels over verharde boerenlandweggetjes. Langs groene paden en slaapdorpjes wandelt u naar Sigüeiro, waar we de nacht zullen doorbrengen.

Dag 7: Sigüeiro-Santiago (16,7 km)↗327m↘302m
De spirituele reis op de laatste dag van de Camino Inglés is een korte en makkelijke etappe van 16 kilometer.
Zo heeft u ruim de tijd om rond te kijken in Santiago. De Camino wordt officieel afgesloten door het beeld van de apostel Santigo aan te raken of omhelzen. Ook is er het ritueel van de Botafumeiro, het door de kerk zwaaien van het reuzegrote wierookvat. Voldaan sluiten we de avond af met een laatste gemeenschappelijke maaltijd. U overnacht in een prachtig verbouwd klooster tegenover de kathedraal van Santiago de Compostela.

¡Buen Camino!

Wat is inbegrepen?

N

vervoer van 1 stuk bagage tijdens de wandeling

N

pelgrims kit (pelgrimspaspoort, St. Jacobsschelp, paklijst)

N

accommodatie (kleinschalig, op basis van 2 persoonskamer, single op aanvraag mits supplement)

N

ontbijt (avondmaal kost tussen 10 en 15 euro)

N

deskundige begeleiding, elke avond is er een briefing bij het avondmaal

N

bij aankomst een compostela

N

maar vooral een unieke en fantastische ervaring die u nooit meer zult vergeten!

De groepen bestaan uit maximum tien personen, u kan socializen zo veel of zo weinig als wenst, sommige mensen vinden het fijn om in groep te wandelen, anderen doen het liever alleen. Het is uw keuze : want het is uw Camino!

Go Camino is aangesloten bij het Garantiefonds reizen zodat u met u met een gerust hart op pelgrimstocht kan vertrekken.

 

Aantal overnachtingen: 7 Aantal km dat gewandeld wordt: 118,4 km

Prijs:
950 EUR (begeleid)
695 EUR (periode zelf te bepalen) op basis van 2 personen

Reisdata:

– 25/04 aankomst Ferrol (reisdag)-02/05/22 vertrek Santiago (reisdag): op die dag kan er rechtstreeks teruggevlogen worden naar Brussel of Amsterdam met Vueling airlines
– of periode zelf te bepalen (self-guided)

Fitness niveau: Iedereen met een redelijke basisconditie kan deelnemen aan deze tocht.

Exclusief in deze reis  Vluchten, aarzel niet om om alle reis-gerelateerde informatie bij mij op te vragen. Reisverzekering is voor eigen rekening. Klik hier voor meer info

Hoe het beste te reizen naar Ferrol, Spain: U kunt vanuit verschillende plaatsen in Europa naar Santiago de Compostela of La Coruña vliegen ondermeer met Vueling Vanaf elk van deze plaatsen zijn er verschillende bussen per dag om je naar Ferrol te brengen in iets minder dan 1.5 u http://www.monbus.es/en/galicia/routes-regional of met Alsa

Annuleringsbeleid ivm Covid-19

Go Camino volgt de aanwijzingen, adviezen en maatregelen van het Ministerie van Buitenlandse zaken in Nederland en België voor reizen naar Spanje.

Op het moment dat er geen inreisverbod  geldt en Go Camino de geboekte reis kan uitvoeren zoals verwacht mag worden, gaat de reis door.
Is er voor vertrek sprake van een inreisverbod of negatief reisadvies dan garandeert Go Camino een 100% restitutie van het reeds betaalde bedrag.

 

 

“To arrive in Santiago like a young person, begin the Camino like an old man.”

Meer informatie?

Omwille van Covid-19 zijn er momenteel geen infoavonden. Waarom niet kennismaken op een van onze dagtochten?  https://www.go-camino.be/agenda/ Onze Start to Camino! reeks start op tbc

 

 Start to Camino

Afspraak tbc

Locatie: wandelen langs de Via Scaldea

 

Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen - Cafetaria

Driepikkelstraat 32 te 9000 Gent

Donderdag 23 februari
of Donderdag 9 maart
om 19.30u

 

Opgelet: graag aanmelden op: elvira@go-camino.com met vermelding van je naam.
Je kan ook aanmelden via het formulier op de contactpagina.

 

Met de bus: Op loopafstand van het bezoekerscentrum is er een halte van de bus 3. Deze stopt op de Brugsesteenweg ter hoogte van de Driepikkelstraat (halte Jutestraat).

Met de auto: Vanuit Gent neem je de Rooigemlaan richting Mariakerke en sla je linksaf de Brugsesteenweg in. Aan de tweede verkeerslichten sla je links de Driepikkelstraat in. Op het einde daarvan vind je een parking. De cafetaria is gelegen naast het bezoekerscentrum en dus niet verder in de sporthal.

51°04'00.8"N 3°40'56.5"E

 

Waar wacht je nog op?

All text and images © Copyright Go Camino and Elvira Rog.
The Go Camino logo, "Go Camino", "Digital Detox Camino", "Friese Camino" , "Camino Vino", "Camino Original" and "Camino Spiritual" are trademarks and/or service marks and/or registered trademarks of Go Camino and Elvira Rog in the Benelux and/or Spain and/or other countries.