De Camino Original (ook wel Camino Primitivo) is de oorspronkelijke ‘Sint Jacobsroute’ en de oudste bedevaartsroute. Koning Alfonso, met zijn bijnaam ‘de Kuise’ (el Casto) , is de eerste pelgrim in de geschiedenis die de bedevaart naar Santiago de Compostela ondernam. Hij creëerde een pad van spirituele devotie wat tot op de dag van vandaag bestaat.

De Spaanse naam “Primitivo” is zeker niet representatief voor de accomodaties, die niet moeten onderdoen voor de accomodaties op andere Camino’s. Daarom gebruiken wij liever de naam Camino Original.

 

j

Reisdata 2020

 

  • nieuwe afreisdatum volgt voor 2021

 

Wanneer u van wandelen met enige fysieke uitdaging houdt, dichtbij de natuur dan is deze wandeling bij uitstek geschikt. Bergachtige adembenemende vergezichten zijn onderdeel van de Camino Original.

Naast de natuur komt u door dorpen met stenen huizen en leistenen daken. Ook de pagode-achtige vormen van de hórreos (houten graanschuren op stenen pilaren) zijn een bezonderheid op zich.  Boven de dorpen bevinden zich dicht bebosde hellingen met kastanje-, dennen- en eucalyptusbomen.

Elke dag weer is er een gevoel van voldoening over de opgedane indrukken en gedane inspannningen.

Oviedo

Bij aankomst in Oviedo brengt u de eerste avond door in een typische ‘sidrerías’. Hier kunt u ervaren hoe cider in het glas wordt gegoten vanuit grote hoogte en kunt u genieten van de lokale gerechten. De kathedraal Santa Iglesia Basílica Catedral Metropolitana de San Salvador de Oviedo is een bouwwerk wat u gezien moet hebben en een ook een hoogtepunt tijdens een bezoek aan de stad. Hier krijgt u ook de eerste keer een stempel in uw pelgrimspaspoort.

De oude wijk van Oviedo bezit aantrekkingskacht. Woody Allen een grote fan van Oviedo heeft hier zelfs een standbeeld (Woody Allen’s classic – Vicky Cristina Barcelona). Er zijn in de stad overal beelden. De stad is ook een van de schoonste steden van Spanje. Asturië waarin Oviedo zich bevindt is de enige regio van Spanje die niet is veroverd door de Moren in de Middeleeuwen. De streek was het hart van de Reconquista. De vele kerken en paleizen wijzen daarop.

Dag 1: Oviedo – Grado (26 km) – ↗520m↘690m

Wanneer u Oviedo verlaat wandelen u direct in de ongerepte natuur van Asturië. Het groen van Asturië is verbazingwekkend: landelijke, schaduwrijke wandelpaden met een prachtig uitzicht. U passeert talrijke kleine plaatsen, zoals Escamplero, Peñaflor. U wandelt onder het genot van een prachtig uitzicht de stad in. Bergen aan beide zijden van de hoofdweg. U kunt via een Romaanse brug de rivier over en een onverharde pad nemen naar Grado, waar u zult overnachten. Grado is een mooie stad met zeer goed bewaard gebleven indiano architectuur: gebouwen gebouwd door migranten die later naar Amerika zijn getrokken.

Dag 2: Grado – Salas (23 km) – ↗810m↘630m

De weg naar San Juan de Villapañada was het toneel van een belangrijke slag tijdens de Napoleontische oorlog. Er volgt een steile klim in de Cordillera Cantabrica, waarna we afdalen naar Santa Eulalia de Doriga. Santa Eulalia de Doriga is een semi-geruïneerd klooster dat werd gesticht in 1024 na Christus in Cornellana. U passeert een aantal mooie dorpen met middeleeuwse overblijfselen en kronkelende straatjes. U steekt de rivier de Nonaya over, waar veel op zalm wordt gevist. Uiteindelijk komt u aan in Salas. Salas is een van de beste bewaarde middeleeuwse dorpen in Asturië, met zijn middeleeuwse toren, het paleis van Valdés Salas en de Colegiata de Santa María la Mayor. Ook Indiano architectuur is in ruime mate aanwezig in Salas (gebouwen gebouwd door migranten die later naar Amerika zijn getrokken).

Dag 3: Salas -Tineo (20 km) – ↗790m↘370m

Vanaf Salas klimt u door een regenwoud met geweldige vergezichten en gesitueerd tussen bomen en varens met daarbij het geluid van kabbelende beekjes van de bergketen. Wat volgt is een vlakke wandeling naar het dorp La Espina. De kerk van Cristo de los Afligidos markeert de aankomst op La Pereda. De prachtige molen en tal van kleine dorpjes maken een schilderachtige ansichtkaart.  We overnachten In Tineo.  Vanaf het centrale plein  met het mooie stadhuis is er ook een goed uitzicht over de vallei.

Dag 4: Tineo – Campiello (14 km) – ↗400m↘440m

U wandelt de heuvels in. Ook hier zijn de uitzichten geweldig. Langs een onverhard pad klimt u via de bergen van de Sierra de la Guardia geleidelijk naar Navariego. Wanneer het mooi weer is en er geen mist hangt, kunt u vanaf hier de Golf van Biskaje zien. U loopt langs velden omringd door een stenen afrastering.  U kunt ook een omweg nemen en het klooster van Santa María la Real de Obona bezoeken. Dit verlate Benedictijnerklooster is in de 7e eeuw gesticht door Prins Adelgaster. U overnacht in Campiello in een uitstekende albergue. Goed uitrusten is gewenst omdat het volgende deel van de route een van de meest gedenkwaardige van de Camino gaat worden. Om te beslissen welke van de twee routes we precies zullen nemen, is het zaak de weersvoorspelling en hulpdiensten te checken.

Dag 5: Campiello – Berducedo (27 km) – ↗1120m↘840m

Er zijn dus twee routes die u kunt lopen: een hoger gelegen kortere route genaamd de ‘Pola de Allande’ of een lager gelegen langere route de zogeheten ‘Hospitales Route’. Deze dag wordt beschreven als de moeilijkste dag van de Camino. Niet alleen fysiek maar ook in verband met het ontbreken van  voedsel en water. Het is daarentegen veruit de meest spectaculaire dag van de Camino.

Route 1:

De “Hospitales route” kan worden gelopen wanneer er niet te veel wind is.  Op de route bevinden zich spectaculaire uitzichten. De route is echter zoals gezegd afgelegen en verder zonder faciliteiten. Op de route treffen we nog ruïnes aan van vroegere pelgrimziekenhuizen. U bevindt zich ver van de bewoonde wereld en hoort alleen de rinkelende koeienbellen en het geluid van een kabbelend beekje. Prachtige heidebloemen en soms ook wilde paarden zijn bezienswaardigheden. Op deze hoogte is er bijna geen activiteit en weilanden ontbreken ook.  Een rustpunt is er in de buurt van een 12e eeuwse ruine van een ziekenhuis. We bereiken Puerto del Palo (1146 m) terwijl de koeien naar u zullen kijken wanneer u passeert. U komt langs Montefurado; een bijna verlaten dorp met slechts één inwoner. Langs bergpaden met uitzicht op de steile hellingen wandelt u door een heerlijk dennenbos naar het dorp Berducedo. U overnacht in Berducedo: een typisch landelijk dorp waar er soms files ontstaan omdat een boer met zijn koeien door de hoofdstraat loopt.

Route 2:

Bij optie 2 wandelt u tot aan het dorp Borres. Hier splitst de route zich: 13 kilometer naar Pola de Allante, net zo mooi als de de route van optie 1; “Ruta Hospitales”. In Pola de Allante (een oude mijnstad) kan er een bezoek gebracht worden aan het stadhuis, de kerk van San Andres, het paleis van Cienfuegos. Ook zijn er hier voorbeelden van Indiano architectuur. Er is een standbeeld voor de lokale bevolking die naar de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico emigreerden. We klimmen naar El Mazo en Peñaseita en nemen de weg die leidt naar de Puerto del Palo. Dit is één van de mooiste gedeeltes van de Camino. Het deel tot Puerto is zwaar omdat je helemaal naar de top van 1100 m klimt. De Camino gaat verder langs eenzame berglandschappen, langs Montefurado en door een heerlijk dennenbos naar het dorp Berducedo.

Dag 6: Berducedo – Grandas de Salime (21 km) – ↗1110m↘1460m

Langs een prachtig pad loopt u naar La Mesa. Het pad stijgt geleidelijk en u kunt een mooie zonsopgang zien. In Buspol kunt u even stilstaan bij een oude kapel met een leien dak. Dan begint de afdaling. U wandelt door een dennenbos en ziet voor de eerste maal de Rio Navia. Dichterbij kunt u ook de dam van Embalse de Salime zien. U kunt de dam oversteken en wandelen naar het dorp Grandas de Salime waar u zult overnachten. Dit dorp was beroemd om zijn goudwinning. In dit slaapstadje hebben ze een mooi Etnografisch museum.

Dag 7: Grandas de Salime – A Fonsagrada (28 km) – ↗870m↘490m

U wandelt door het schattige kleine dorpje Castro. Daarna begint de klim naar El Acebo. Het is een steile klim naar de bergtop vanaf waar we de windmolens zien draaien. Het uitzicht is goddelijk. Hier neemt u afscheid van Asturië en kunt u verder wandelen  in de provincie van Galicië. Het teken dat staat voor de Camino (de schelp) is van richting veranderd: het is nu gemarkeerd door de open zijde van de schelp, in tegenstelling tot de Asturische borden, welke uitgingen van de dichte zijde. U kunt nu verder klimmen naar Fonsagrada waar u de nacht zal doorbrengen.

Dag 8: A Fonsagrada – O Cádavo Baleira (23 km) – ↗850m↘1070m

U passeert het kleine gehucht Padrón met uitzicht op de omliggende bergen en vervolgen de tocht op een bosweg met allemaal dennen. Op de top van de berg bevind zich Montouto; een voormalige pelgrim ziekenhuis opgericht in 1390 door Pedro I, de Wrede. Nu volgt er een steile klim naar A Lastra; voorheen eigendom van de Ridders van St John. U trekt voorbij aan het aantrekkelijke stadje Fontaniera en dan bereikt u O Cádavo Baleira. Dit stadje is de hoofdstad van de gemeente Baleira.

Dag 9: O Cádavo Baleira – Lugo (31 km*) – ↗540m↘800m

U begint met een klim naar de top van de A Vaqueriza. Vandaar kunt u de A Terra Cha, een plateau in de provincie Lugo, zien. Deze regio is een van de belangrijkste melkproducerende gebieden van Europa. U daalt af naar Vilabade en komt aan in de gemeente Castroverde. Hier kunt u de gotische kerk van Santa María bezoeken, een nationaal monument. De wandeling gaat nu richting San Miguel do Camiño. Na het oversteken van de rivier de Chamoso tot Souto de Torres komt u in Vilar de Cas en A Pallota. U wandelt nog door een aantal slaapdorpjes.

Langs de route naar de stad Lugo bevinden zich fonteinen, stenen muren, akkers, traditionele huizen en bossen. U bereikt de oudste stad van Galicië; Lugo of Lugo Augusti. Deze stad werd gesticht in 14 voor Chr onder het bewind van keizer Augustus.  De stad wordt omringd door ’s werelds langste (2 km) en hoogste (8.5 m) overgebleven Romeinse muren met 85 ronde torens. Een wandeling via de muur geeft u een impressie van de omvang daarvan en van de stad.
De muur staat sinds 2000 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. U gaat door de poort van San Pedro de stad in. Vervolgens komt u aan op het prachtige en gastvrije Praza Maior. Hier bevindt zich ook de indrukwekkende kathedraal van Santa Maria. Overigens heeft de Romeinse muur in Lugo een binding met de Grote Muur van China sinds 2007. *het merendeel van de tocht is bergafwaarts en lijkt dus zwaarder.

Dag 10: Lugo

We ontbijten samen in Lugo en mensen kunnen hier hun tocht verderzetten naar Santiago (4/ 5 dagen) of een rechtstreekse bus nemen naar Santiago airport. Ik kan u helpen met het organiseren van uw verdere tocht.

 

 

¡Buen Camino!

Wat is inbegrepen?

 

N

pelgrims kit (pelgrimspaspoort, St. Jacobsschelp, paklijst)

N

tips om digitale detox toe te passen in uw dagelijks leven

N

deskundige begeleiding, elke avond is er een briefing bij het avondmaal

N

vervoer van 1 stuk bagage tijdens de wandeling

N

accommodatie: 2 persoonskamers (eenvoudig, kleinschalig, schoon & rustig)

N

maaltijden: ontbijt en lichte lunch met snacks

N

maar vooral een unieke en fantastische ervaring die u nooit meer zult vergeten!

De groepen bestaan uit maximum tien personen, u kan socializen zo veel of zo weinig als wenst, sommige mensen vinden het fijn om in groep te wandelen, anderen doen het liever alleen. Het is uw keuze : want het is uw Camino!

Go Camino is aangesloten bij het Garantiefonds reizen zodat u met u met een gerust hart op pelgrimstocht kan vertrekken.

 

Opmerking: het pelgrimspaspoort blijft geldig mocht u de tocht van Lugo naar Santiago de Compostela op een later tijdstip willen voortzetten.

Aantal overnachtingen: 10 nachten
Aantal km dat gewandeld wordt: 215,7 km

Prijs: 1.100 EUR

Reisdata:

  • zullen worden aangekondigd voor 2021

Fitness niveau:
Ideaal is om een goed uithoudingsvermogen te hebben, en over een redelijke conditie te beschikken.

Exclusief in deze reis: vluchten, aarzel niet om alle reis-gerelateerde informatie bij mij op te vragen. Reisverzekering is voor eigen rekening.

Hoe het beste te reizen naar Oviedo, Spanje:
Vanaf de luchthaven van Santander (wordt aangevlogen door verschillende budget luchtvaartmaatschappijen), is er een directe verbinding met Alsa busmaatschappij  naar de stad Oviedo (reisduur 3 h 35 min). U kunt onderweg genieten van het landschap van het natuurpark van Picos de Europa. Voor uw terugreis is er ook een rechtstreekse busverbinding van Lugo stad direct naar de luchthaven van Santiago (1 h 40 min).

 

“To arrive in Santiago like a young person, begin the Camino like an old man.”

Meer informatie?

 

 

Kom gerust langs op dinsdag  28 april om een stukje Santiago taart te eten en kennis te maken met onze tochten!  Stap een stukje mee van de Via Scaldea op 29 maart of de Via Brabantica pelgrimsroute op zaterdag 4 april.  E-mail voor registratie en meer informatie over de tochten op elvira@go-camino.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 28 april

Afspraak om 19.30u

Locatie: Natuur- en Milieucentrum
De Bourgoyen (in de cafetaria)
Driepikkelstraat 32
9000 Gent

 

Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen - Cafetaria

Driepikkelstraat 32 te 9000 Gent

Donderdag 23 februari
of Donderdag 9 maart
om 19.30u

 

Opgelet: graag aanmelden op: elvira@go-camino.com met vermelding van je naam.
Je kan ook aanmelden via het formulier op de contactpagina.

 

Met de bus: Op loopafstand van het bezoekerscentrum is er een halte van de bus 3. Deze stopt op de Brugsesteenweg ter hoogte van de Driepikkelstraat (halte Jutestraat).

Met de auto: Vanuit Gent neem je de Rooigemlaan richting Mariakerke en sla je linksaf de Brugsesteenweg in. Aan de tweede verkeerslichten sla je links de Driepikkelstraat in. Op het einde daarvan vind je een parking. De cafetaria is gelegen naast het bezoekerscentrum en dus niet verder in de sporthal.

51°04'00.8"N 3°40'56.5"E

 

Waar wacht je nog op?

All text and images © Copyright Go Camino and Elvira Rog.
The Go Camino logo, "Go Camino", "Digital Detox Camino", "Friese Camino" , "Camino Vino", "Camino Original" and "Camino Spiritual" are trademarks and/or service marks and/or registered trademarks of Go Camino and Elvira Rog in the Benelux and/or Spain and/or other countries.

Hou je van wandelen en wil je op de hoogte gehouden worden van wandelweetjes om je Camino te plannen? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief!

Je bent met succes geabonneerd!

Pin It on Pinterest