Praktische info & vaak gestelde vragen

Is de Camino een religieuse trip?
Dat kan het zijn als dat uw doel is. Er zijn kerken die een mis aanbieden langs de hele route, maar voor de meesten is het een spirituele reis of een manier om een stuk van Spanje/Portugal te zien. Alhoewel de Camino oorspronkelijk startte als een katholieke pelgrimstocht, is het een seculiere reis geworden en kan iedereen het wandelen: christenen, buddhisten, agnosten, humanisten…Iedereen kan gewoon genieten van een mooie wandeling door fantastische landschappen. Het merendeel van architecturale monumenten zullen kerken, kathedralen en abdijen zijn en we zullen ons best doen om deze te bezoeken.
Moet ik trainen om de Camino te wandelen?

 

Je hoeft heus geen superatleet zijn om de Camino te wandelen, maar je zou wel fit genoeg moeten zijn om een gemiddelde van 20 km te kunnen wandelen per dag of 16 km voor de Camino Spiritual. De tochten zijn geschikt voor iedereen met een normale gezondheid en een actieve instelling. We adviseren je om ongeveer 2 keer per week korte stukjes te wandelen om dan op te bouwen naar langere afstanden voor je vertrek. Je zou dan 20 tot 25 km comfortabel moeten kunnen wandelen met een lichte rugzak.

Uit hoeveel mensen bestaat een groep?

Onze groep bestaat uit 4 tot 9 personen, u kan zoveel of zo weinig socializen met de groep als u wilt. Sommige mensen wandelen graag in een groep, anderen liever alleen. Het is uw keuze, het is uw Camino!

Moet ik mijn eigen rugzak zelf dragen?

 

Dit mag u zelf beslissen. Er is een optie om je bagage te laten transporteren (1 stuk) naar de eindbestemming van de dag. Het exacte gewicht wordt gecommuniceerd tijdens de inschrijving (verschilt per Camino). Tijdens de wandeling kan u dan een lichtere dagrugzak dragen met water, snacks. Houd er rekening mee dat elk hotel niet over een lift beschikt.

 

Wat moet ik precies meenemen?

 

Deze paklijst word je toegestuurd wanneer je eenmaal geregistreerd bent.

Hoe is de accommodatie?

 

De accommodatie is kleinschalig, eenvoudig, rustiek, familiaal, netjes met warme privé douches. Zo vaak mogelijk twee- of driepersoons-kamers. Op aanvraag een single kamer mits supplement.  Aangezien de accommodatie gereserveerd is, is er geen ‘race for a bed’. Neem dus alle tijd om comfortabel te wandelen en blessures te vermijden.

 

Waar eten we?

We nemen vaak het ontbijt in ons logement. Lunch kan een picknick zijn aan de kant van de weg of in cafe/bar of een restaurant. Het diner (prijzen schommelen tussen de 10 en 20 euro) kan een gemeenschappelijke maaltijd zijn waar u aan tafel schuift met andere pelgrims. Meestal is dit een driegangenmenu met wijn, water en brood inbegrepen. De gebieden waar we doorheen wandelen hebben fantastische lokale gerechten, zeker in Galicië waar u heerlijke pulpo of octopus kunt eten. We houden uiteraard rekening met voedselallergieën. Houd er rekening mee dat Spanjaarden vaak laat aan tafel gaan. Extra dranken, persoonlijke uitgaven, inkomgelden, fooien zijn, tenzij anders vermeld, nooit inbegrepen.

Wat als ik blaren krijg en ik niet kan wandelen?

Zoals al eerder aangehaald is dit geen ‘race voor een bed’ dus u kan alle tijd nemen. Mocht het echt niet lukken dan heeft u de keuze om een bus te nemen of en taxi voor eigen rekening. Bussen zijn goedkoop in Spanje (1-3 euro per rit).

Moeten we met de groep tezamen wandelen?

U bent volledig vrij in dit te kiezen: op uw eigen ritme, alleen of met andere mede pelgrims.
Het is belangrijk dat elke pelgrim genoeg plaats heeft om de ervaring van het spirituele landschap en deze millenium oude pelgrimweg te beleven.
Vaak veranderen wandelpartners van dag tot dag. Tijdens de reis wandel ik grote stukken mee en ben ik altijd bereikbaar per telefoon. We kunnen ’s ochtends vroeg gezamenlijk vertrekken. Elke avond, nadat iedereen is aangekomen in de accommodatie, is er een gezamenlijke briefing waarin het reisschema van de volgende dag wordt besproken.

Je reis op maat

Hebt u een idee voor een tocht met afreisdatum die er niet tussen staat? Als u geen tijd heeft of dit lastig zou vinden om zelf te regelen kan ik u daar graag mee helpen. Maak gebruik van mijn uitgebreide kennis van Portugal en Spanje. Zo is er een aanbod op maat. Email me voor meer informatie: elvira@go-camino.com

Wat is een ‘credential’?

De credential (inbegrepen) is een paspoort dat je toelaat te verblijven in pelgrimaccommodatie op de Camino. Iedere keer als je overnacht moet u vragen om uw credential te laten afstempelen met een ‘sello’. U kan de sello ook verkrijgen in kerken, cafe/bars of toerist informatiecentra. Als we aankomen in Santiago kun u de credential voorleggen bij het pelgrimsbureau om dan uw ‘Compostela’ op te halen.

Wat is een ‘Compostela’?

De Compostela is een certificaat van voltooiing gebaseerd op een 14e-eeuws Latijns document. Het wordt gegeven aan pelgrims die de laatste 100 km gewandeld hebben naar Santiago en beweren de tocht gewandeld te hebben voor religieuze of spirituele redenen. Het is vereist dat u de laatste 100 km gewandeld hebt en dat u minstens 2 sellos per dag hebt gekregen als u de Compostela wilt. Indien u hier niet aan voldoet krijg u een ander maar toch ook een mooi wandel certificaat.
⇒ U moet uw wandeling eindigen in Santiago de Compostela om een Compostela of certificaat te verkrijgen.

Wat gebeurt er als we aankomen in Santiago?

Het is een mooie gebeurtenis om samen met de groep naar Santiago te wandelen op de laatste dag. Als dit niet mogelijk is dan kunnen we elkaar op een vooraf gesproken tijdstip ontmoeten voor een photo-shoot. Na het inchecken kunnen we naar het pelgrimskantoor gaan om de Compostela te gaan halen.
Er is ook een pelgrimmuseum wat echt de moeite is. Vaak is er het swingen van het wierookvat Botafumeiro door de kathedraal. Dit is onze laatste avond samen; het zou leuk zijn als we nog ergens een glas kunnen heffen.
De volgende dag is vrij in te vullen; misschien in de smalle straatjes wandelen of een excursie naar Finisterre  ‘het einde van de wereld’  voor een mooie eind van deze magische Camino.

Moet iedereen meedoen met de digitale detox?

De digitale detox is volledig vrijblijvend. Het is natuurlijk leuk als iedereen het tot het einde zou volhouden. Met de simpele telefoon kan je sms-en en bellen met het thuisfront.
Ook wordt er ‘Go Camino’ – briefpapier voorzien. Ik ben aanwezig om foto’s te nemen van jullie op de belangrijke momenten van deze bijzondere tocht.

Wij zijn een vereniging/groep kunnen wij een camino boeken voor onszelf?

Ja dit kan, contacteer mij voor meer informatie op elvira@go-camino.com

Ik kan mijn vraag niet vinden, hoe kom ik in contact?
Ik probeer zoveel mogelijk te antwoorden op jullie vragen via deze FAQ. Kunt u uw vraag niet terugvinden? Aarzel niet om mij te e-mailen op: elvira@go-camino.com of op +32485730775

Begin je reis hier

Wilt u ook graag aan 4 km/u leven?

Stuur gerust een berichtje!

Contact Info

Aarzel niet om me te contacteren,
ik help je graag verder!

Telefoon: +32 485 730 775
E-mail: elvira@go-camino.com

All text and images © Copyright Go Camino and Elvira Rog.
The Go Camino logo, "Go Camino", "Digital Detox Camino, "Friese Camino" , "Camino Vino"and "Camino Spiritual" are trademarks and/or service marks and/or registered trademarks of Go Camino and Elvira Rog in the Benelux and/or Spain and/or other countries.

Hou je van wandelen en wil je op de hoogte gehouden worden van wandelweetjes om je Camino te plannen? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief!

Je bent met succes geabonneerd!

Pin It on Pinterest