Unieke 3 daagse wandeltocht in Friesland

 

Het Jabikspaad (Fries voor Jacobspad) is een pelgrimsroute van ongeveer 130 kilometer, die loopt van Sint Jacobiparochie in Noordwest Friesland tot aan Hasselt in de Kop van Overijssel.

Na die route kunnen andere wandelroutes worden gevolgd om achtereenvolgens door Nederland, België, Frankrijk en Spanje ongeveer 100-150 dagen later te arriveren in de Spaanse bedevaartsstad Santiago de Compostela. In tegenstelling tot de andere Europese Jacobswegen, is het symbool van het Jabikspaad niet de Sint Jacobsschelp, maar de Wulk op een helderblauwe ondergrond.

Inbegrepen zijn:

 

N

De Jabikspaad stempelkaart

N

Drie overnachtingen op bijzondere locaties

N

Vervoer van één stuk bagage tijdens de wandeling

N

Drie keer ontbijt en lunchpakket

Veelgestelde vragen:

Hoe bereik ik het startpunt?
 

 

https://www.b-europe.com/NL tot in Leeuwarden en dan met busnummer 70 richting  Minnertsga, Mooie Paal Of 3.5 uur vanuit Brussel met de auto.Of met de Flixbus, vanuit bv Gent.

Hoe is de accommodatie?
Van een voormalige boerderij tot en met een oude gevangenis. Steeds 2-persoonskamers.
Wanneer gaat de tocht door?

 

  • Zaterdag 10 oktober tot dinsdag13 oktober  2020
Hoeveel kost een wandeltocht?

Een wandeltocht kost 350 euro. Uw plaats is gegarandeerd na overschrijving. Reisverzekering is voor eigen rekening. Go Camino is aangesloten bij het Garantiefonds reizen zodat u met u met een gerust hart op pelgrimstocht kan vertrekken.

Ik heb allergieën en/of ben vegetariër
Dit is geen probleem als u dit ons op voorhand meldt. Onze locaties zijn erop voorzien om aanpassingen in het menu door te voeren.
Welke kleding trek ik het beste aan?
Trek warme kleding in laagjes aan (zodat u wanneer het te warm is iets uit kunt doen). Stevige en makkelijke wandelschoenen zijn echt noodzakelijk. Zorg ook voor regenkledij https://www.go-camino.be/wandelen-in-de-regen/wandelen-in-de-regen/
Met hoeveel deelnemers stappen we?
Er kunnen maximaal 10 wandelaars deelnemen

Programma:

 

Dag 1: vrijdag, St.Jacobiparochie

De ontmoetingsplaats voor het Jabikspaad is in het Friese dorp St.Jacobiparochie, op 15 km van Leeuwarden. U overnacht in een voormalige boerderij uit 1650 die smaakvol verbouwd is tot bed en breakfast. U kunt ook  de ‘Grote kerk’ bezoeken (een neoclassicistische kerk uit 1844).

Dag 2: zaterdag, St.Jacobiparochie-Stiens: 22.8 km

Het kunstwerk van Henk Rusman markeert het begin van de Pelgrimsroute, waarna u het schelpenpad  betreedt. Daarna bereikt u de zeedijk. Op 6 kilometer van Sint Jacobiparochie ligt Zwarte Haan, aan de Waddenzee, die op de lijst van werelderfgoed staat. Lopend langs de zeekant kunt u genieten van de immense rust van het gebied. Als u op weg naar Santiago hier afscheid zou nemen van de zee, ziet u haar pas op het Galicische Finisterre terug. Vergelijkbaar met het Spaanse Finisterre, is Zwarte Haan het ultieme begin (of einde) van de pelgrimsroute. Volgens de overlevering zou in 1872 bij Zwarte Haan Maria zijn verschenen. Aldaar drinken we koffie en maken wij kennis met  oranjekoek (Frysk: Oranjekoeke); een typisch Friese lekkernij. Ook krijgt  u hier een stempel voor uw pelgrimspaspoort. Via Nieuwe en Oude Bildtzijl wandelen we richting Stiens waar wij overnachten. Stiens telt ongeveer 7640 inwoners. In het hart van Stiens ligt de hervormde Sint-Vituskerk die een bezoek waard is.

Dag 3: zondag, Stiens-Leeuwarden: 14.4 km

Na een heerlijk Fries ontbijt met Fries suikerbrood of wittebrood (in Friesland werd het brood cadeau gegeven aan moeders die bevallen waren van een meisje) wandelen we via Britsum over Cornjum. In Britsum kunt u in de N.H.-kerk oude fresco’s bekijken.

Martenastate is de naam van een oude buitenplaats in de Friese plaats Koarnjum of Cornjum. State is een Friese naam voor een adellijke woning. Het oude Martenastate werd in de 15e en 16e eeuw bewoond door de adellijke familie Martena. De state is omgeven door waterpartijen met daaromheen een wandel/ parkbos. We wandelen ook langs de Dekemastate in Jelsum. De Dekemastate is een middeleeuws landgoed. Het werd vernoemd naar de familie Dekema. Een wandeling in de fraai aangelegde tuinen voert langs singels, een sier- en moestuin en een boomgaard. In het voorjaar bloeien er verschillende soorten stinzenplanten. In de namiddag wandelt u Leeuwarden binnen. Uiteraard mag u in Leeuwarden de Jacobijnerkerk niet missen. We overnachten in een heel bijzondere locatie, de oude gevangenis van Leeuwarden, de Blokhuispoort. We dineren  (voor eigen rekening) heel toepasselijk in restaurant het Proefverlof.

Dag 4: maandag, Leeuwarden

Vandaag heeft u volop de tijd om van volle teugen te genieten van de Europese Culturele Hoofdstad van 2018: Leeuwarden

Gele Wulk op blauwe ondergrond

Op het Fries-Overijsselse Jabikspaad wordt de route gemarkeerd met een gele Wulk op een helderblauwe ondergrond.
De ‘Wulk’ is een schelp van één van de grootste huisjesslakken in de Noordzee, die aan de Friese Waddenzeekust voorkomt De Wulk wordt ook wel ‘kinkhoorn’ genoemd; en in het Fries noemen we deze schelp een ‘hulk’.  De Wulk is een roofslak, een weekdier dat kwetsbaar is bij vervuiling van het zeewater. wegwijzer voor mens en dier.

De Wulk en de Melkweg

Een Scandinavische legende vertelt dat een reusachtige slak de Melkweg als een slijmspoor langs de hemel achterliet. De dieren gingen op zoek naar de berg van God. Ze kenden de weg niet. Onderweg ontmoetten ze een grote slak. Deze wilde hun wegwijzer zijn. Een glanzend slijmspoor wees de dieren de weg, dag en nacht. Ten slotte zagen ze de berg. De slak kon niet verder. Door de slijm af te geven had hij zichzelf verteerd. Toen God zag dat de slak zijn leven gegeven had voor zijn vrienden, plaatste hij als herinnering de Melkweg aan de hemel. Dit hemels spoor is nog steeds een wegwijzer voor mens en dier.

De Wulk als Joods symbool

De Wulk is een sprekend pelgrimsteken voor de pelgrims naar en van Sint Jabik in Fryslân.
In de kabbala (de Joodse geheimleer) is de hoornvormige schelp het beeld van de verschillende niveaus in de werkelijkheid, die als een slakkenhuis met elkaar verbonden zijn.

De Wulk elders

Op het wapen van de Friese Waddenzeekustgemeente ‘Het Bildt’ vinden we de Wulk ook. Uit de Wulk steken graan-aren. Bildtkers spreken over de ‘Aren út skelpen’. De schelp is hier ook het symbool van de ‘Hoorn van Overvloed’.
In de heraldische literatuur is de Wulk het symbool van de Zwijgzaamheid.

Waar wacht je nog op?

All text and images © Copyright Go Camino and Elvira Rog.
The Go Camino logo, "Go Camino", "Digital Detox Camino", "Friese Camino" , "Camino Vino", "Camino Original" and "Camino Spiritual" are trademarks and/or service marks and/or registered trademarks of Go Camino and Elvira Rog in the Benelux and/or Spain and/or other countries.

Pin It on Pinterest