Pelgrim in de kijker: Dirk

Pelgrim in de kijker

Dirk, een Belg die al ruim 10 jaar in Londen woont, ontmoette ik al vaker bij een gemeenschappelijke vriend van ons die in Santiago de Compostella woont. Dirk vloog af en toe die richting uit en liep dus niet, na wekenlang stappen, met vermoeide voetjes het plein bij de kathedraal op. Hij ging dus vooral op verkenning in die pelgrimsstad als toerist :-).

Vorige zomer, onderweg op mijn enige ‘Camino prosepectie tocht’, kreeg ik onverwachts een telefoontje van hem. Hij vond dat de tijd rijp was om ‘zijn Camino’ te gaan bewandelen. Zijn vraag: of ik hem op weg kon helpen? Hij kon nog wat advies gebruiken om te kiezen welke camino het zou worden. Een weekje later ontmoetten we elkaar in Gent. De knoop werd snel doorgehakt. Met tips op zak bereidde hij zich voor op die tocht langs de Camino Francès. Wel met mijn waarschuwing dat ik niet insta voor de gevolgen als ook bij hem de eerste verschijnselen van een Caminoholic zichtbaar worden 🙂

In het najaar heeft hij zijn moedige 790 km gewandeld van St Jean Pied de Port naar Santiago. Op 29 september 2020 startte hij zijn avontuur. Nog geen week later stuurde hij al een postpakket van 1,8 kg terug naar huis. Ook ging zijn rechtervoet in ‘protest-modus’. De wijnfontein nabij Logroño kon de pijn even verzachten. Deze blessure zorgde voor een extra-rustdag om het mooie Belorado te vertoeven. Daar kreeg hij het ingenieuze idee om, naast de pijnstillende Ibuprofen en Voltaren, ook een eigen zooltje te ontwerpen met keukensponsjes! In Burgos, , met nog 500 km voor de boeg, heeft Dirk dan zijn geïmproviseerde zooltjes ingeruild met materiaal van een echte podoloog 🙂

Onderweg kreeg hij gezelschap van oa Duitse, Franse, Chinese, Indische en Mexicaanse pelgrims. Tijdens zijn pelgrimstocht heeft Dirk nog kunnen genieten van het heerlijke najaarsweer, met af en toe tussendoor een dagje met 8 u regen (en neen, dit was nog niet in Galicia).

Op 5 november arriveerde hij, samen met 2 andere pelgrims, in Santiago. Daar trakteerde hij zichzelf op 2 overnachtingen in het 5-sterren-tellend Parador-hotel op het plein voor de kathedraal. Net op tijd want de dag nadat hij op het vliegtuig stapte richting Londen ging alles weer op slot in Santiago.

Buen Camino Dirk