Walk of Wisdom

De Walk of Wisdom is een pelgrimsroute van ongeveer 136 kilometer, die loopt rond de oudste stad van Nederland (Nijmegen).
Het is een eigentijdse pelgrimsroute die los staat van religie of ideologie. Het doel is mensen uit de waan van de dag te laten stappen door al wandelend na te denken over waar het leven echt om gaat. De route voert door drie provincies en 2 landen en 70 % is op onverharde weg. Onderweg ervaar je verschillende types landschap. Je loopt langs de grote rivieren, door bossen en over de heide, over dijken, door oud moerasgebied .In de 11 plaatsen die je doorkruist kun je een ringetje ophalen voor je pelgrimsveter. De route eindigt ook weer in de Stevenskerk.

Inbegrepen zijn:

 

N

4 overnachtingen (single kamer) in een klooster

N

Ontbijt en lichte lunch met snacks

N

Alle transfers tussen de wandelingen

N

Pelgrimspakket

Veelgestelde vragen:

Hoe bereik ik het startpunt?

 

https://www.b-europe.com/NL tot in Nijmegen Of 2.5 uur vanuit Brussel met de auto.Of met de Flixbus, Mensen zonder wagen kunnen carpoolen met andere deelnemers.

Hoe is de accommodatie?

U logeert tijdens de wandeling in een klooster van de Kapucijnen. De rust en sereniteit van het klooster maken het de ideale plek voor een pelgrimsovernachting.  Steeds 1-persoonskamers (zonder supplement).

Wanneer gaat de tocht door?

 

  • Maandag 6-10 april 2020
Hoeveel kost een wandeltocht?
Deze pelgrimstocht kost 499 euro. Uw plaats is gegarandeerd na overschrijving. Reisverzekering is voor eigen rekening. Go Camino is aangesloten bij het Garantiefonds reizen zodat u met u met een gerust hart op pelgrimstocht kan vertrekken.
Ik heb allergieën en/of ben vegetariër
Dit is geen probleem als u dit ons op voorhand meldt. Onze locaties zijn erop voorzien om aanpassingen in het menu door te voeren. Ontbijt en lunch zijn inbegrepen in het pakket, warme maaltijd op de avond zijn mogelijk en kost tussen de 15 en 20 euro.
Welke kleding trek ik het beste aan?
Trek warme kleding in laagjes aan (zodat u wanneer het te warm is iets uit kunt doen). Stevige en makkelijke wandelschoenen zijn echt noodzakelijk. Zorg ook voor regenkledij https://www.go-camino.be/wandelen-in-de-regen/wandelen-in-de-regen/

Programma:

 

Dag 1: Stevenskerk-Ooijpolder, 10.6km

De Stevenskerk is het begin- en eindpunt van de Walk of Wisdom rondom Nijmegen. Nijmegen is de oudste stad van Nederland. De laatgotische Stevenskerk is gelegen in het hart van het fraaie historische centrum van Nijmegen. De Middeleeuwse kerk is gebouwd op een heuvel.
Nadat we de stad verlaten, wandelt u via de Waalstranden en langs een groot meer naar de Ooijpolder waar we halt houden in een herberg uit 1600: de Oortjeshekken . Deze gezellige herberg ligt midden in het natuurgebied ‘De Gelderse Poort’.

Dag 2: Ooijpolder-Groesbeek, 14.7km

U wandelt via een boerenlandpad en via een veerpontje met handbediening naar de Elyzeese Velden. U komt in de buurt van de Duitse grens waarna we via het Filosofendal, het natuurreservaat de Duivelsberg bereiken. ‘De Duivelsberg’ is gekenmerkt door hoge heuvels en diepe dalen, bronnetjes en beekjes. U wandelt verder naar Groesbeek. Groesbeek ligt in een heuvelachtig en bosrijk landschap, dat in Duitsland in het uitgestrekte Reichswald wordt voortgezet.

Dag 3: Groesbeek-Milsbeek, 17.6 km

Groesbeek ligt op de Duitse grens en al gauw wandelt u in het charmante Kranenburg. Sinds het van de 14de eeuw is Kranenburg een bedevaartsplaats. Vervolgens wandelt u in het mooie Reichswald, één van de grootste natuurgebieden van de Niederrhein. Het woud was in de Middeleeuwen een geliefd jachtterrein voor keizerlijke bezoekers van het Nijmeegse Valkhof, maar ook van de hertogen van Gelre en Kleef. Vaste bewoners zijn reeën, edelherten en wilde zwijnen.

Dag 4: Milsbeek-Malden, 14.5 km

Vandaag start u in Milsbeek, u wandelt langs de Jansberg in Gennep. De Jansberg staat bekend om de prachtige bronbeekjes en fraaie oude bomen op heuvels die gevormd zijn in de ijstijd. U wandelt ook langs de Mookerheide met zijn uitgestrekte heidevelden en mooie bossen. Ook het jachtslot Mookerheide, een jugendstil jachtslot met omliggende sier- en nutstuinen ligt op onze route.

Dag 5: Malden-Nederasselt, 16.4 km

U start vandaag in Malden, nabij het zweefvliegveld. In het nabijgelegen bos kunnen we nog restanten vinden van romeinse wachttorens.. Via de Hatertse Vennen wandelt u langs de lapjesboom of koortsboom. In Nederasselt ligt het Mariakappelletje met een logboek voor pelgrims. Deze kapel betekent ook dat we halverwege op de pelgrimsroute van de Walk of Wisdom zitten.

Het Pelgrim symbool

Het hart van de route is het symbool Pelgrim. Dit symbool staat voor de verbondenheid tussen mens en aarde en is ontworpen door het kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas.
De kunstenaars roepen de mens op tot medeverantwoordelijkheid voor de schepping. Door je zelf tot bloei te laten komen, geef je mee vorm aan de ontwikkeling van het grotere geheel: ‘alle mensen zijn een zaailing van Moeder Aarde met ieder een eigen, unieke kiemkracht’.
Het symbool komt terug als routemarkering en iedere pelgrim die zich inschrijft, krijgt een stalen speld van het symbool

Pelgrimspakket

Iedere pelgrim krijgt bij inschrijving een leren schoenveter met uniek inschrijfnummer mee. Bij ieder voltooit traject kan je een plastic vogelringetje ophalen bij een lokaal café, restaurant. Soms vind je ze in een vogelhuisje.
De schoenveter wordt geleverd met je eigen inschrijfnummer. De schoenveter met de vogelringetjes is het bewijs dat je de route hebt voltooid. Je mag er ook iets anders aan hangen dat van persoonlijke waarde is.

Digitale detox

Telefoon en internet uit
Pelgrims worden uitgenodigd telefoon en internet zoveel mogelijk uit te zetten. Noem het een moderne manier van vasten. ‘Tijd om je eigen batterij op te laden’ (Frouke Arns).
U kunt beroep doen op een vervangtelefoon (Nokia 3310) om toch bereikbaar te blijven via SMS en telefoon.

Waar wacht je nog op?

All text and images © Copyright Go Camino and Elvira Rog.
The Go Camino logo, "Go Camino", "Digital Detox Camino", "Friese Camino" , "Camino Vino", "Camino Original" and "Camino Spiritual" are trademarks and/or service marks and/or registered trademarks of Go Camino and Elvira Rog in the Benelux and/or Spain and/or other countries.

Pin It on Pinterest